Як не замерзнути

Головний принцип одягу – це його багатошаровість. Під час сильних холодів ми замерзаємо не стільки через низькі температури, скільки через пронизливий вітер.

Щоб не замерзнути, і одяг, і взуття не повинні щільно прилягати до тіла. Це заважає кровопостачанню й прискорює замерзання. В одязі ви повинні відчувати себе вільно. Між шарами повинна залишатися невелика відстань – повітряний прошарок.

Це ж стосується і взуття. Воно повинно бути не тільки теплим, але і досить свобідним, щоб ви могли вільно ворушити в ньому пальцями. Чим тісніше ногам у взутті, тим вразливіші пальці для холоду.

При холодній погоді треба обов’язково вдягати рукавиці. Також важливий шарф, яким, при потребі, можна прикрити обличчя.

Як би тепло і правильно ви не одягнулися, але якщо на морозі ви будете стояти без руху, досить швидко замерзнете. Одяг покликаний зберігати тепло нашого тіла, а щоб тепла вироблялося достатньо, необхідно рухатися.

Не виходьте на мороз голодними. Обов’язково добре попоїжте, краще щось висококалорійне.

По можливості візьміть із собою термос із гарячою кавою, чаєм чи супом.

Категорично заборонено торкатися металу, бензину. Метал дуже добре проводить тепло і у місці дотику може виникнути обмороження. Те саме стосується й бензину. Під час роботи з такими матеріалами на морозі неодмінно використовуйте рукавички.

Категорично заборонено вживати спиртне, тому що алкоголь розширює судини на поверхні тіла, а це призводить до швидших втрат тепла. Крім того, алкоголь просто послаблює ваш власний контроль за ситуацією, що заважатиме вберегтися від ушкоджень у складних умовах. Нікотин також не найкращий помічник у боротьбі з холодом через свій згубний вплив на стінки судин.

Пам’ятайте, якщо у вас з’явилися симптоми переохолодження – воскові плями та оніміння шкіри, негайно перейдіть у тепле приміщення на кілька годин, зігрійтеся, попоїжте.

Шановні мешканці Рожнятівщини! Дотримуйтесь правил безпеки!

В екстрених ситуаціях телефонуйте “101”!

Володимир Бенько

провідний фахівець Рожнятівського РВ У ДСНС України в області

administrator
administrator
Статті: 1097