Бій під Крутами 103 роки тому… Бій за майбутнє

У думці – знову тліє – бій у Крутах…
О, неповторний часе золотий!..
Ми всі були зелені ще, як рута,
Але в душі палав вогонь святий.

І хоч навколо вир вогню шалено
Стогнав, як грім, і жах смертельний ніс;
Ми не схилили сонячне знамено
І бій важкий не видавив нам сліз.

Ми перед світом свідчили потугу
І довели, ми – лицарські сини,
Хоч не змогли розбити люту хугу
Та ще раз вчули пахощі весни.
За ту невдачу, що зазнали Крути…

Ні, не дарма пече серця наш гнів,
За ті могили, навіть без хрестів,
Що стогін їх щоночі й досі чути.
Хай виє знов зима поривом лютим…

Та ми – дорогу знаєм до мети:
Лицарство Крут! О, нам вас не забути.
Ваш чуєм зов – невтомно далі йти.

Михайло Лавренко “Крути” (1978)
учасник Крутянського бою

Сто три роки тому, 29 січня 1918 року, відбувся бій під Крутами. Тоді юні курсанти і студенти стримали наступ на Київ багатотисячної ворожої армії. У нерівному бою зійшлося дві сили: менша, але мужня і волелюбна, і більша – жорстока і кривава.

Яка найбільша заслуга хлопців під Крутами? Вони підхопили естафету національно-визвольних змагань, яка передавалася українцями з покоління в покоління. Молоді студенти, юнкери та гімназисти відчули поклик віків і стали на захист Батьківщини. Вони не побоялися вийти на арену нашої історії.

У наших жилах тече кров тих молодих крутянців, кров славних козаків та героїв УПА. Українці – одна велика нація з славною історією і щасливим майбутнім. Боротьба триває і зараз. На Героїв Крут рівняється сучасна молодь, яка сьогодні стала на захист України.

До Дня пам’яті Героїв Крут у світлиці Рожнятівської бібліотеки організовано книжкову виставку “Крути – подвиг юних лицарів”. Працівники бібліотеки, Рожнятівського Народного дому, представники ютуб каналу “Бойко-TV” і громадської організації “Намневсеодно” підготували спільний онлайн проєкт “Крути для мене – це…”, суть якого полягає в тому, щоби почути думку молодих людей і учнівської молоді про бій під Крутами, про подвиг юних Героїв Крут. На вшанування героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність записано відеосюжет “Бій під Крутами 103 роки тому… Бій за майбутнє”.

administrator
administrator
Статті: 1100