Чи потрібен вогнегасник у господарстві?

На сьогоднішній день найбільш розповсюдженими первинними засобами пожежогасіння, здатними загасити вогонь у початковій стадії її розвитку, є вогнегасники.

За даними Міжнародного технічного комітету по запобіганню та гасінню пожеж, у світі в середньому близько 20% загорянь ліквідовується первинними засобами пожежогасіння, а саме вогнегасниками. Однак в Україні це відсоток не перевищує 8. У чому ж причина? Насамперед вона криється у малозабезпеченості первинними засобами пожежогасіння об’єктів, підприємств, закладів, а особливо житлового фонду громадян, незнання населенням навиків їх застосування.

Для захисту квартир, житлових будинків і будинків індивідуальної забудови слід використовувати 5-ти літрові порошкові вогнегасники із розрахунку один на квартиру або будинок. Так звані літні кухні або кімнати для приготування їжі додатково оснащуються ще одним вогнегасником. Проте, знайти цей засіб пожежогасіння у помешканнях наших громадян майже не реально.

Відповідно ж до законодавства, Державний нагляд у сфері цивільного захисту, пожежної та техногенної безпеки не в праві перевіряти приватні оселі, тим паче притягувати власників до будь-якої відповідальності. Тому забезпечення власної безпеки лежить на самих господарях.

Якщо Ви все ж таки вирішили убезпечити своє життя і помешкання, то прислухайтесь до порад рятувальників. Необхідно звернути увагу на відповідність маркування вогнегасника, зміст технічного паспорту та інструкції по експлуатації, і головне – наявність сертифіката відповідності. У паспорті заводу-виробника повинно бути зазначене: загальні відомості про вогнегасник, його тип, технічні характеристики, вогнегасяча здатність, принцип дії, вказівки по безпеці використання, порядок гасіння пожежі і технічного обслуговування, гарантійні зобов’язання виробника. Крім того, у паспорті повинні бути зазначені адреси організацій, що здійснюють технічне обслуговування вогнегасників.

Під час експлуатації вогнегасника один раз на місяць проводиться зовнішній огляд, при цьому перевіряється цілісність запобіжника запірно-пускового обладнання та індикатору тиску (стосується закачних порошкових вогнегасників – стрілка індикатору повинна перебувати в зеленій зоні). При одержанні негативних результатів зовнішнього огляду, а також після закінчення гарантійного терміну експлуатації, вогнегасник необхідно направити в спеціалізований пункт проведення технічного обслуговування.

Тож чи потрібен вогнегасник у господарстві – над цим необхідно замислитись самим власникам житла, адже сотня гривень аж ніяк не дорожча за безпеку рідних і оточуючих людей.

Шановні мешканці Рожнятівщини! Дотримуйтесь правил безпеки! В екстрених ситуаціях телефонуйте «101»!

Сергій Михайлишин

провідний інспектор Рожнятівського РВ У ДСНС України в області

administrator
administrator
Статті: 1097