Добровільна пожежна охорона

У ряді країн світу більшість пожеж ліквідовується силами громади до прибуття пожежно-рятувальних підрозділів. Тому за рішенням органу місцевого самоврядування чи наказом керівника суб’єкта господарювання було б доцільне створення добровільних пожежних команд, згідно постанови Кабінету Міністрів України від 17 липня 2013 р. № 564 «Про Порядок функціонування добровільної пожежної охорони».

Добровільна пожежна команда – найбільш ефективне добровільне протипожежне формування яке здатне ліквідувати пожежу з допомогою первинних засобів пожежогасіння на початковому етапі її розвитку з мінімальними затратами. Якщо пожежу не ліквідувати на стадії нестійкої інтенсивності горіння то в подальшому ця інтенсивність зростає і наступає лавиноподібний процес, який супроводжується тяжкими наслідками та значними матеріальними збитками.

Основними завданнями пожежно-рятувальних підрозділів добровільної пожежної охорони є забезпечення пожежної безпеки, запобігання виникненню пожеж та нещасних випадків на них, гасіння пожеж, рятування людей, а також надання допомоги у ліквідації наслідків інших надзвичайних ситуацій.

Розрахунки вказують на те, що підрозділи Державної пожежної охорони за викликом зможуть прибути на об’єкт в міській місцевості тільки через 20 хвилин з моменту виникнення пожежі, в сільські місцевості час слідування до місця виклику інколи трохи довший. За таких умов пожежі часто набувають піку свого розвитку, завдаючи непоправимих збитків.

Для цього і слід створювати добровільні пожежні команди, щоб попередити виникненню пожежі чи будь-якої іншої нестандартної ситуації, а в разі її виникнення – швидкої ліквідації.

Рожнятівський райвідділ Управління ДСНС України в області надасть будь-яку допомогу при створенні підрозділів добровільної пожежної охорони.

За інформацією звертатись за адресою: смт. Рожнятів, вул. Шкільна, 26.

Сергій Михайлишин

провідний інспектор Рожнятівського РВ У ДСНС України в області

 

 

administrator
administrator
Статті: 1124