Дії населення під час евакуації

Основним способом оповіщення населення в надзвичайних обставинах в мирний час і в разі війни – є передача необхідної інформації через мережі радіомовлення та телебачення.

З метою привернення уваги населення до початку передачі інформації органами цивільного захисту включаються сирени, виробничі гудки, інші сигнальні засоби, що означає подачу попереджувального сигналу Увага всім!, по якому необхідно негайно ввімкнути гучномовці, радіоприймачі і телевізори для прослуховування екстреного повідомлення.

Евакуація – комплекс заходів щодо організованого вивезення (виведення) населення з районів (місць), зон можливого впливу наслідків надзвичайних ситуацій і розміщення його у безпечних районах (місцях) у разі виникнення безпосередньої загрози життю та заподіяння шкоди здоров’ю людей.

Готуючись до евакуації кожний громадянин зобов’язаний:

  • підготувати та взяти з собою паспорт, військовий квиток, документ про освіту та фах, свідоцтва про шлюб та народження дітей, трудову книжку або пенсійне посвідчення, гроші і цінності;
  • наявні засоби індивідуального захисту;
  • комплект верхнього одягу та взуття за сезоном та погодою;
  • продукти харчування і воду на 3 доби, які упаковані у герметичні місткості, пакети, постільну білизну.

Загальна вага особистих речей, на кожного члена сім’ї, повинна бути не більш як 50 кг. Дітям дошкільного віку вкладається у кишеню або пришивається до одягу записка, де зазначається прізвище, ім’я та по батькові, домашня адреса, а також ім’я та по батькові матері і батька.

Залишаючи будинок, слід вимкнути освітлювальні і нагрівальні прилади, закрити водопровідні та газові крани, вікна й двері. Прикріпити на двері заздалегідь підготовлену табличку «У будинку (квартирі) №… мешканців немає».

Під час евакуації необхідно:

  • неухильно виконувати всі розпорядження керівників;
  • швидко та грамотно діяти за сигналами оповіщення;
  • не залишати своїх місць у транспорті та не виходити з нього без дозволу;
  • після прибуття до кінцевого пункту евакуації пройти реєстрацію та зайняти призначене помешкання.

В екстрених ситуаціях телефонуйте «101»!

Володимир Бенько

провідний фахівець Рожнятівського РВ УДСНС України в області

administrator
administrator
Статті: 1122