Небезпека хибних викликів

Однією із проблем для оперативно-рятувальної служби «101» є хибні телефонні повідомлення про надзвичайні події. Винуватцями таких «жартів», на жаль, бувають і діти, і дорослі.

Специфіка Служби порятунку полягає в тому, що не можна залишити поза увагою жоден виклик. Іноді, поспішаючи на вигадане чиєюсь уявою «мінування», «пожежу» чи ще якусь надзвичайну подію, рятувальники не в змозі надати оперативну допомогу тим, хто потребує її негайно. Адже одночасно може надійти повідомлення про реальну біду. У такому випадку перенаправлення підрозділів із одного виклику на інший призводить до втрати дорогоцінних хвилин, які вкрай необхідні постраждалим.

Тут варто наголосити, що, завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності (стаття 259 ККУ) карається позбавленням волі на строк від двох до шести років, те саме діяння, якщо воно спричинило тяжкі наслідки або вчинене повторно, карається позбавленням волі на строк від чотирьох до восьми років; завідомо неправдивий виклик спеціальних служб (стаття 183 КУпАП) тягне за собою накладення штрафу від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Отож, перш ніж звертатись до рятувальників із подібними “жартами”, слід добряче поміркувати про можливі наслідки.

Сергій Михайлишин

провідний інспектор Рожнятівського РВ УДСНС України в області

administrator
administrator
Статті: 1123