Своя громада – свої гроші, або звідки береться «бюджет»?

Всім нам відомо, що маючи чи великі плани, чи малі житті, у більшості випадків можемо їх зреалізувати тільки за наявності фінансів. Тобто все залежить скільки коштів ми маємо в сім’ї, громаді, державі,  або, говорячи більш мудро,  яким «бюджетом» володіємо.

Бюджет – це план формування та використання фінансових ресурсів для забезпечення завдань і функцій, які здійснюються відповідно органами державної влади, органами місцевого самоврядування протягом бюджетного року.

Отже, у визначенні слова «бюджет» є таке поняття як «фінансовий ресурс». Так  що ж це за таке цікаве словосполучення? А це є всі податки і збори, які ми з Вами – мешканці нашої громади –  платимо, бо це наш обов’язок плати, а також всі установи, підприємства незалежно від форми власності зобов’язані платити  та платять в «бюджетний гаманець» Рожнятівської громади.

Тож, мешканці Рожнятівської територіальної громади повинні знати, як працюємо в нашій громаді по наповненню казни селищної ради.

То ж, яким чином наповнюється «гаманець»  Рожнятівської громади? Основними бюджетоутворюючими видами доходів є  податок на доходи фізичних осіб (ПДФО), єдиний податок, плата за землю (земельний податок, орендна плата).

А тепер конкретно скільки в грошовому еквіваленті та процентному відношенні попадає в казну громади:

  • ПДФО найбільш вагомий та значущий податок і становить – 41602,1 тис.грн. і у відсотках складає (71,6 %) до власних надходжень;
  • Єдиний податок -5530,7 тис.грн. (9,3%);
  • Плата за землю (земельний податок, оренда землі (юридичні та фізичні суб’єкти господарської діяльності) – 5676,9 тис.грн.(9,5%);
  • Акцизний податок  (продаж тютюну, алкоголю, пального – бензин, дизельне пальне, автомобільний газ) – 3556,7 тис.грн. (6%). Питома вага з продажу пального, що реалізовується на заправках розташованих на території Рожнятівської громади становить 2082,6 тис.грн. і становить в загальній сумі акцизу (58,6%).

Таким чином  ми з Вами збираємо до «бюджетного гаманця» громади – 59501,2 тис.грн. і ця сума складає в кошторисі 2021 року Рожнятівської селищної ради  38,3 %.

Крім  вже вказаних вище власних грошей є ще в бюджеті і державні кошти.

Тож, зупинимось на тому, чим допомагає держава  Рожнятівській громаді. А це:

  • освітня субвенція – 66 341,50 тис.грн.;
  • базова дотація -2897,9 тис.грн.;
  • додаткова дотація – 2897,9 тис.грн.

Щоб наша громада працювала як годиться ми разом з Вами повинні зібрати до казни громади наведені вище кошти. А це і сплата ПДФО з найманих працівників, що сплачують установи державні та органів місцевого самоврядування та підприємці, які мають найманих працівників, також сплата акцизного податку, що сплачується суб’єктами господарської діяльності, які здійснюють торгівлю алкоголем як і в роздріб, так і на розлив, однак тут є одна важлива умова –  вказаний товар потрібно провести (продати) через реєстер розрахункових операцій (РРО), по простому – касовий апарат, а покупець -тримати касовий чек.   Тільки за таких умов податок піде до бюджету, а в  іншому випадку –  бюджет без податку. Тож  і від кожного із нас залежить скільки  цього податку надійде у бюджет –  вимагаймо «чек»!

Питання сплати податків є громадським обов’язком та одночасно й контролем. Адже це  спільні зусилля по надходженню  податків та зборів до бюджету селищної ради, з якого здійснюється соціально-економічний розвиток (будівництво, утримання та ремонти об’єктів інфраструктури, придбання різного обладнання та інвентарю, тощо), також утримання соціальної сфери (охорона здоров’я та освіта –  енергоносії, дитячі садочки – заробітна плата, податки, енергоносії, харчування, тощо).

І якщо ми ухиляємося від сплати податків, то не можемо вимагати сервіс у влади. Отож, наповнення бюджету та проведення видатків з нього –  наша спільна праця.

Ростислав Баричка   

Начальник фінансового відділу                                        

administrator
administrator
Статті: 1097