Хибний виклик – помилка, чи злочин?

Номер екстреного виклику «101» – найважливіший телефонний номер, який повинна знати кожна людина. Часто від нього залежить життя, і не лише власне. Щодоби на цей номер надходить велика кількість дзвінків. Але буває й так, що цей найважливіший номер стає інструментом для пустощів та недолугих жартів. Подібні виклики трапляються доволі часто, на гарячу лінію надходить чимало неправдивих повідомлень, про «уявні» події, яких на справді не відбувалося. На ці хибні виклики залучаються чергові караули ДСНС, техніка, буває, перекриваються під’їзні шляхи, мобілізовуються карети «швидкої допомоги», поліцейські патрулі, вибухотехніки, кінологи з собаками… Надарма витрачаються значні матеріальні ресурси. Затрачається безцінний час… З початку року на території Калуського району на лінію «101» поступило 23 хибних викликів.

Хочемо наголосити, що в Україні зросли штрафи за хибні виклики рятувальників, поліції й швидкої, а також за порушення правил пожежної безпеки. Даний закон, що був прийнятий на позачерговому засіданні Верховної Ради 30 березня, а офіційно вступив в дію 17 квітня. Завідомо неправдивий виклик аварійно-рятувального формування, поліції, екстреної медичної допомоги загрожує штрафом від 50 до 200 неоподатковуваних податком мінімумів доходів (850-3400 грн). Раніше ж діяв штраф від 51 до 119 грн.

Калуське РУ ГУ ДСНС України у Івано-Франківській області звертається до дорослих з проханням розповідати своїм дітям про неприпустимість подібних витівок. Адже, згідно чинного законодавства за хибне повідомлення неповнолітніх відповідальність нестимуть їх батьки, яким доведеться відшкодовувати завдані збитки. Дорослим теж варто утриматися від бажання пожартувати. Адже щодо повнолітніх – до винних вживаються більш суворі заходи адміністративної або кримінальної відповідальності. Пам’ятайте про те, що кожна витівка за номером «101» може вартувати комусь втрати матеріального майна, здоров’я, або навіть життя.

Василь Микитин

Начальник Калуського РУ ГУ ДСНС

administrator
administrator
Статті: 1076