Про перейменування вулиць

До Рожнятівської селищної ради з початку 2021 рок надійшло 8 звернень на Урядову гарячу лінію, щодо перейменування вулиць населених пунктах громади. Виконавчим комітетом Рожнятівської селищної ради створено комісію та затверджено Положення про комісію з питань найменування (перейменування) вулиць населених пунктів Рожнятівської селищної ради (рішення №61 від 18.05.2021р). Розпочато проведення громадських обговорень у населених пунктах нашої громади згідно прийнятих  9 квітня 2015 року Верховною Радою України закони про декомунізацію, зокрема:

Варто зазначити, що роботу на виконання зазначених законів було проведено у 2016 році  відповідною депутатською комісією тоді ще Рожнятівської районної ради. Як бачимо із  звернень, – не в повній мірі. Тому,  Рожнятівська селищна рада здійснюватиме перейменування таких вулиць, випущених  з уваги попередньої комісії.

ДЛЯ ІНФОРМАЦІЇ МЕШКАНЦІВ!

​21 травня 2015 року прийняті закони вступили у дію. Таким чином розпочалася масштабна реформа декомунізації, наслідком якої є очищення публічного простору від тоталітарної символіки, відхід від радянського минулого та його переосмислення. У широкому контексті ми прагнемо остаточно дати належну оцінку злочинам тоталітарних режимів і залишити в минулому тоталітарні практики.

Станом на грудень 2016 року:

  •  перейменовано 25 районів і 987 населених пунктів. Повний перелік старих і нових назв за лінком;
  • за даними обласних державних адміністрацій, перейменовано 51 493 вулиці, провулки, площі й інші об’єкти топоніміки;
  • демонтовано 2389 пам’ятників і пам’ятних знаків, із них – 1320 Володимиру Леніну.

  Нові назви українських міст станом на 19 травня 2016 року:

Що стосується строків, то, щоб визначитися з нови­ми назвами вулиць, площ, географічних об’єктів, орга­ни місцевого самоврядування мали півроку – до 21 листопада 2015 року. Якщо ж після спливу цього стро­ку органи місцевого самоврядування не прийняли відповідного рішення, воно приймається головою відповідної сільської, селищної ради у тримісячний термін (у формі розпорядження), тобто до 21 лютого 2016 року. У випадках, коли такі рішення не прийма­ються ні сільською, ні селищною радою та відповідним сільським, селищним головою, таке перейменування здійснюється розпорядженням голови відповідної обласної державної адміністрації, який зобов’язаний прий­няти його у тримісячний строк – до 21 травня 2016 року.

administrator
administrator
Статті: 1115