Роз’яснення Держпраці

Підвищення базового рівня заробітної плати для лікарів та медичних сестер

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 12.01.2022 № 2 «Деякі питання оплати праці медичних працівників закладів охорони здоров’я», передбачене підвищення базового рівня заробітної плати для лікарів та медичних сестер. Зокрема, розмір нарахованої заробітної плати медичним працівникам закладів охорони здоров’я державної або комунальної форми власності за повністю виконану місячну (годинну) норму праці встановлений у межах фонду оплати праці на 2022 рік на рівні не менше за:

– 20 000 гривень – для лікарів (крім лікарів-інтернів), професіоналів з вищою немедичною освітою, які допущені до медичної діяльності в закладах охорони здоров’я;

– 13 500 гривень – для фахівців з початковим рівнем (короткий цикл) вищої медичної освіти та першим (бакалаврським) рівнем вищої медичної освіти.

У випадках, коли медпрацівнику буде встановлено неповний робочий день/тиждень або працівник не у повному обсязі виконуватиме затверджену норму тривалості робочого часу, оплата праці здійснюватиметься із встановленого постановою Кабінету Міністрів України від 12.01.2022 № 2 «Деякі питання оплати праці медичних працівників закладів охорони здоров’я» розміру пропорційно до відпрацьованого часу.

Саме після набуття чинності вказаної Постанови збільшилася кількість звернень працівників та народних депутатів щодо примушення медичних працівників до написання заяв про запровадження неповного робочого часу.

За переведення медпрацівників на неповний робочий день, які фактично працюють повний, медичний заклад сплатить штраф 65 тис. грн за кожного такого працівника.

У разі, якщо ваші трудові права порушують – звертайтеся до Управління Держпраці в Івано-Франківській області.

Важливо! У ході перевірки Держпраці не розголошує особу заявника.

administrator
administrator
Статті: 1076